Tűzijáték és egyéb hanghatások miatti stressz csökkentés

Szeretnénk néhány mondatban összefoglalni a fontosabb nyugtató hatású, stresszoldó (tűzijátékok és petárdák miatt adható) készítményeket.
Gyakori kérdés, de már az elején szeretném hangsúlyozni, hogy emberi nyugtatókat hallomás alapján, saját kútfőből ne használjunk kedvenceiknél! Pontos javaslat, dózis és felügyelet nélkül pedig egyáltalán ne is adjunk ilyesmit! Ami a szomszédnak jó, nem biztos, hogy a mi esetünkben is megfelelő, illetve akár súlyos, végzetes következménye lehet egyes kombinációknak.
Alapvetően rendelőnkben két csoportba szoktuk osztani ezen termékeket, elsősorban hatáserősség, mechanizmus szerint.
Az egyik nagy csoportba a különböző gyógyhatású (pl. természetes növényi kivonatokat, a táplálékban is elforduló anyagokat tartalmazó stb.) készítmények sorolhatóak. Ezek fő jellemzői, hogy nagy biztonsággal adhatók, gyakorlatilag túladagolással nem kell számolni az esetükben, így könnyebben beszerezhetőek, adagolhatóak. Hatásidejük változó, de van amelyiket napokkal korábban el kell kezdeni adagolni a megfelelő hatás érdekében.
Kinek és mire ajánlott? Enyhe, esetleg mérsékelt stresszhatás esetén, amikor izgatottságon, enyhe félelmen túl egyéb jelentős hatással nem kell számolnunk. Ez lehet tűzijáték, de akár utazás, költözés, idegen helyen eltöltött időszak is. Akkor is ezt szoktuk javasolni továbbá, ha még csak óvatosságból (pl. első szilvesztere a kutyának) szeretnénk nyugtató hatást kiváltani. Szintén ez a termékcsoport az ajánlott akkor, ha egyáltalán nem tudunk a kutya mellett lenni (mert pl. vendégségben vagyunk), így a felügyelete nem megoldott, de a jelentkező kisebb, enyhébb félelmet csökkenteni, kivédeni akarjuk. Természetesen az idős vagy valamilyen szervi elégtelenségben (pl. máj-, veseelégtelenség kezelése alatt) szenvedőknek is inkább ezt javasoljuk.
A másik nagy csoportba tartoznak a gyógyszeres készítmények (elsősorban mesterségesen előállított, kifejezetten a központi idegrendszerre ható anyagok), melyek eleve vénykötelesek. Ezeket pontos súlymérés és dózisbeállítás után lehet csak felelősséggel adni. Igen fontos, hogy néhány esetben rendkívül széles az adható dózis nagysága (akár két- háromszoros adag is lehet ugyan annál a hatóanyagnál), így ezt gyakran tapasztalati úton, az adott állatnál megfigyeltek alapján lehet egészen pontosan beállítani. Emiatt minden ilyen terméknél javasoljuk vezetni, hogy az előző évben adott mennyiség sok vagy kevés volt a hatás szempontjából, ezt a rendelőnkben egyébként mi is meg szoktuk tenni, ha kapunk erről visszajelzést. Hatásidejük jellemzően 8-12 óra (de van, ahol több is lehet), így általában elég a stresszhatás kezdetén, pl. 30-án este vagy 31-én reggel adni, de érdemes ismételni az erősebb ingerek kezdete előtt. Ha már kialakult pánikszerű, szökés előtti állapot van, akkor már nagyon nehéz pusztán ezekkel a szerekkel a kívánt hatást elérni!
Kinek és mire ajánlott? Mérsékelt és erős stresszhatás fellépésének esetén, amikor nemcsak izgatottság, hanem pánikszerű ugatás, szökés, kontrollálhatatlan cselekvés (kaparás, környezet pusztítás stb.) is jelentkezik. Sajnos gyakran előfordul az is, hogy olyan szintű ez az izgalmi állapot, hogy csak két szer együttes kombinációja segít, de ezeket kizárólag akkor adjuk, ha van folyamatos felügyelet az állat mellett (az ellenőrizhetetlen, mély alvás mínuszokban könnyen végzetes kihűléshez vezethet!). Saját kutyánknál például sajnos ez a kombináció volt az egyetlen megoldás a folyamatos felügyelet mellett.
Bízunk benne, hogy ezen információkkal egyszerűbb lesz a választás, reméljük továbbá, hogy minél kevesebb állat szökik meg, illetve ér baleset a tűzijáték, petárda hangja miatt!